Okula Dönüş

pdr okula dönüş

Uzun bir tatilin sonuna geldik. Yeni okul dönemi başladı başlayacak. Bu kimi öğrenciler tarafından mutlulukla karşılanırken kimileri için ise kaygı verici bir durum. Aslında bakarsanız, konumuz tam da bu! Yeni okul dönemine nasıl olumlu bir başlangıç yapabiliriz? Ya da şöyle soralım. Biz veliler bunu nasıl sağlayabiliriz, başarabiliriz?

İlk olarak şunu söyleyebiliriz ki yeni bir okul dönemine olumlu başlangıç yapmak hem çocuğun sosyal duygusal gelişimi açısından hem de akademik anlamda öğrenciyi etkileyen önemli bir kriterdir. Bu nedenle anne ve babaların önceden plan yaparak gerçekçi ve olumlu bir tutum sergilemesi gerekmektedir.

Peki nedir bunlar?

  1.  Sınır Koymak: Hep diyoruz sınır koymak, sınır koymak… Çünkü çocuğunuzun sağlıklı bir sosyal duygusal gelişim gösterebilmesi için sınır ve kurallara ihtiyacı vardır. Bu sınırlar aileler tarafından ne kadar hayal gücünü kısıtlayan etmenler olarak görünse de aslında bu yanlış bir düşüncedir. Çocuklar sınır koyulduğunda kendini güvende hissederler ve buna bağlı olarak saldırgan tutum ve davranış göstermezler. Bu nedenle aileler bunun bilincinde olarak, çocuklarını sınırlar ile erken yaşta tanıştırmalıdır. Sınırları tanıyan çocuklar, okul kurallarını da daha kolay içselleştirdiği için, çok daha kolay adaptasyon sağlayabilirler.
  2. Uyku ve Yemek Rutini: Tatil süresince mutlaka yemek ve uyku düzenlerinizde kaymalar olacaktır. Çok normal! Önemli olan bunu tekrardan düzene oturtmaya çalışmak. Bu sebeple çocuğunuzun okul dönüşünde aşırı yorgunluk hissetmemesi için en az 1 hafta önceden uyku ve yemek düzeninizi güncelleyin. Özellikle kahvaltı öğününün en önemli öğün olduğunu unutmayın. Bu öğünde protein ağırlıklı besinlere yer vermeye çalışın.
  3. Aktivite Oluşturun: Bilişsel anlamda çocuklarınıza katkı sağlayan etkinlikler oluşturun. Yap-boz, kitap etkinlikleri veya lego çalışmaları bunlardan sadece birkaçı. Yaz dönemi boyunca çocuklarınızla verimli zaman geçirdiğiniz takdirde çocuklarınızın hem okul rutinlerine daha kolay adapte olmalarını hem de konsantrasyonlarını geliştirmelerine destek olabilirsiniz.
  4. Okul Ziyaretleri: Genellikle yapılan en büyük yanlışlardan biri ise okul seçimlerinde çocuklarımızın fikrini almamak. Elbette ki son kararı veren sizlersiniz. Fakat okula kayıt yaptırmadan önce çocuğunuzun orada vakit geçirmesini, okulunu, sınıfını, öğretmenini tanımasına izin vermelisiniz. Bu süreç çoğunlukla lüzumsuz gibi gözüksede uygulandığında ne kadarda işlevsel olduğunu göreceksiniz.
  5. Arkadaş İlişkileri: Okul demek yeni arkadaşlar, grupça yapılan etkinlikler demektir. Uzun bir süre bireysel olarak zaman geçiren veya tüm ilginin sadece kendi üzerinde olmasına alışkın olan çocuğun elbette bir anda okul yaşantısına alışmasını bekleyemeyiz. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Özellikle ilk haftayı öğrencilerin okula, öğretmenlerine, sınıfına ve arkadaşlarına alışma süreci olarak kabul etmeliyiz. Oryantasyon haftası olarak adlandırdığımız bu süreçte sınıf öğretmenleri ve rehber öğretmen çocuğun okula uyum süreci ile ilgili gözlemler yaparak gerekli görüldüğü durumlarda destek vermelidir. Siz veliler de ev içi gözlemlerinde bulunarak ihtiyaçlar doğrultusunda rehber öğretmenlerden destek talep etmelisiniz.
  6. Sınıf Oluşumları: Sınıf oluşumları, öğrencilerin sosyal duygusal gelişimi için dikkat edilmesi gereken konuların en başında yer almaktadır. Her sene değişen sınıfların, çocuklarınıza neler kattığını biliyor musunuz ? Kısaca bahsedelim o halde. Sınıf değişiklikleri, çocukların farklı arkadaşlık ve farklı yetişkin ilişkilerine destek olmayı, küçük yaştan itibaren değişikliklere açık olmalarını, arkadaş ve öğretmenleri ile ilişkilerinde bağımlılık boyutundan çok bağlılık boyutunda kalmalarını ve aynı zamanda kurulabilecek olumsuz ilişkilerin devam etmesini engellemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle çocuğunuzun hangi sınıfta veya hangi öğretmende olması gerektiği konusunda lütfen okulunuza güvenin.

Bu maddeler bu şekilde artabilir. Ancak önemli olan sakin ve soğukkanlı tavrınızı korumanız. Özellikle ilk anaokulu tecrübesi olan veya ilkokula yeni başlayan öğrencilerde ayrılık kaygısının oluşması çok olağandır. Ancak sizin yapmanız gereken yukarıda belirttiğimiz temel önlemleri almanız. Sonrasında okulun ilk günü okulda çok fazla zaman geçirmeden, saat kaçta alacağınızı söyleyerek oradan ayrılmanız. Ve elbette verdiğiniz saate uymanız. Bu arada, her sabah “onu” ne kadar sevdiğinizi söylemeyi unutmayın derim!

Mod Koleji PDR Birimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir