Her Çocuğun İhtiyacı Olan Rutinler

pdr her çocuğun ihtiyacı olan rutinler

Ne kadar sık duymaya başladık “rutin” kavramını. Rutinler, alışkanlıklar vb… Peki nedir rutin? Neden bu denli önemli çocuklar için. Neden olmalı ? Ya peki olmadığında… Kafanızda birçok soru var, biliyorum.
Aslında bakarsanız, alışkanlık haline gelmiş her türlü davranış olarak tanımlayabiliriz rutin kavramını. Her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamak, her akşam uyumadan önce alınan duş. Bunların her biri evde farkında olarak ya da olmayarak yaptığımız şeyler aslında. Ama temel olan tüm bu sürecin sistematik ve planlı olması.

Neden mi ?
Rutinler hem ebeveyn olarak sizlerin hem de çocuklarınızın yaşamını kolaylaştırır. Düşünsenize çocuğunuz istediği zaman uyursa, yemek yerse ya da oyun oynamak isterse ne olurdu ?
– Cevap çok basit ! Ağlama krizine girmiş bir çocuk ve ne yapacağını bilemeyen bir anne. Kısacası tam bir kaos ortamı…
Peki, bunun tam tersini düşünelim şimdi. Her akşam sırasıyla banyo yaptırıp, dişlerini fırçalayıp, pijamalarını giydirip ve bir miktar kitap okuyup uyutsanız ne olurdu çocuğunuzu ?
– Cevap yine çok basit ! Tüm bu davranışlar belli bir zaman sonra alışkanlık haline gelip, öğrenilmiş davranışa dönüşürdü.
Farkında mısınız bilmiyorum ama sadece davranışları düzenlemekle kalmıyoruz, tüm bunları yaparken çocuklarımızın güvenlik duygusunu, öngörebilme hissini geliştirmeyi de hedefliyoruz.
Bir adım sonra gerçekleştireceği her ne ise daha istekli yapmasını, motivasyonunu artırmaya çalışıyoruz. İlerideki yaşamında daha bağımsız olması ve kendi kendine yetebildiğini anlaması ise öncelikli hedefimiz. Bunları gerçekleştirirken ise çocuğun hem kafasında bulunan soru işaretlerini hem de kaygısını minimum seviyeye çekmeyi amaçlıyoruz.

Tüm bunları uygulamak kolay mı ?
Değil elbet…
Hatta çok daha zor ve zaman alan bir süreç farkındayım. Ama yine de çocuklarımızın bir şeyleri denemelerine ve hata yapmalarına izin vermeliyiz. Eğer bunu başarabilirsek, okul öncesi dönemde huzur ve güven ortamını yaratmış, okul döneminde ise içsel disiplin oluşturmalarını ve organize olmada kolaylık yaşamalarını sağlarız.

Başta da dediğim gibi, bu sabır gerektiren uzun bir süreç. Bu sürecin daha kolay ve başarıyla atlatılabilmesi ise siz ebeveynlere bağlı.

Nasıl mı ?

Rutinleri uygularken;

  • Tutarlı ve istikrarlı olun, aktivitelerin uzun vadede alışkanlığa dönüşebilmesi için düzenli olarak tekrarlayın.
  • Özel zamanlarda durumu çocuğunuza izah ederek, bugünkü programında değişiklik olduğunu, yarın aynı şekilde devam edileceğini belirtin.
  • Rol model olun. Sizlerinde rutinlerinizin olduğunu çocuğunuza gösterin.

Mod Koleji PDR Birimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir