Çocuklarda Agresyon

özel mod koleji anaokulu müzik ve dans

Şiddet, güç ve baskı uygulanarak kişilerin fiziksel ve psikolojik yönden zarar görmesine sebep olan davranışların tümüdür. Son günlerde şiddetin okul ortamlarında da artmasıyla , şiddetin temel dayanağının ne olabileceği ve çocuklar tarafından nasıl öğrenildiği merak uyandırmaktadır.

Genel olarak çocukların şiddeti nasıl öğrendikleri Bandura tarafından geliştirilen Sosyal Öğrenme Kuramı ile açıklanmaktadır. Bu kurama göre öğrenme bir kişinin, diğer kişiyi gözlemlemesi ve yapılan davranışı model alması ile meydana gelmektedir. Bu noktada aile ortamında meydana gelen davranışlar, kitle iletişim araçlarından dolayı maruz kaldığımız oyunlar, filmler ve çocuğun çevresi şiddetin kaynaklarındandır.

Şiddetin önemli sebeplerinden biri ailedir. Ailesinden sevgi görmeyen, anne veya babası ile devamlı çatışmaya giren, ebeveynlerinden sözel ya da fiziksel şiddet gören çocukların şiddet göstermeye eğilimli oldukları söylenmektedir. Diğer yandan ebeveynleri tarafından şiddet görmeden fakat ilgisiz ve şefkat yoksunu büyütülen çocuklarda da şiddet davranışları gözlenmektedir.

Şiddetin diğer bir nedeni kitle iletişim araçlarıdır. Okul çağı çocuklarının yaygın olarak oynadığı bilgisayar oyunları, televizyonda izlediği haberler, diziler ve çizgi filmler biz farkında olalım ya da olmayalım şiddeti hayatımıza sokmuştur. Bilgisayar oyunlarının hemen hemen hepsinde adam öldürerek puan kazanılması şiddetin normalleştirilmesine ve bu konuda çocukların duyarsızlaşmasına sebep olmaktadır. Amerikan Psikiyatri Derneği tarafından kaleme alınan bir yazıda ise medyadaki şiddet sahnelerine maruz kalmanın, çocuklarda saldırganlığı arttırdığı belirtilmiştir.

Çocukların şiddet davranışını içselleştirilmesine neden olan diğer bir kaynak ise sosyal çevredir. Aile ve çevre birbiri ile iç içe geçmiş iki kavramdır. Ancak ne yazık ki aile ortamında şiddet olmaması çocuğun çevreden de bu tür davranışları öğrenmeyeceği anlamına gelmemektedir. Şiddetin, yaşam tarzı ve çözüm yöntemi olarak kabul edilen bir toplumda çocuklar hayatın akışı içerisinde şiddeti hayatlarına almaktadırlar. Bu nedenle aileler çocuklarını yetiştirirken sadece kendilerinden değil aynı zamanda sosyal çevrelerinden de sorumludurlar.

Aslında bilmemiz gereken şiddet davranışına neden olan öfke duygusunun aktarılan, yayılan ve bulaşan bir duygu olduğudur. Bu duygu doğru olarak dile getirildiğinde sağlıklı sonuçlara ve davranışlara yol açarken, yanlış ifade edildiğinde olumsuz sonuçlara ve saldırgan davranışlara neden olabilmektedir. Yapmamız gereken çocuklara duygularını doğru şekilde ifade etmeyi öğreterek, çocuğu şiddetin kaynaklarından uzak tutmayı başarma

Peki neler yapabiliriz ?

  1. Çocuklarınıza sevginizi gösterirken lütfen tutarlı olun. Sadece bir gün değil, her gün ilgiye ve şefkate ihtiyaçları olduğunu unutmayın.
  2. Anne ve baba olarak çocuğunuza rol model olun. Onun yanında davranışlarınıza dikkat edin. Sizden gördüklerini uygulayacaklarını hatırlayın.
  3. Çocuğunuzun saldırgan davranışlarına karşı fiziksel cezalar vermeyin. Onun yerine bu tür davranışlar sergilediğinde neler olabileceğini ona gösterin.
  4. Sosyal medyaya ne kadar zaman ayırdığına ve bu süre içerisinde neler izlediğini engellemek yerine takip edin.
  5. Çocukların enerjilerini boşaltabilecekleri veya saldırgan davranışlarını dışa vurabilecekleri uygun ortamlar yaratın. Resim çizme, boyama, spor dalları bunlardan sadece birkaçı olabilir.
  6. Çocuğunuzun davranışları karşısında kendi duygu ve rahatsızlıklarını ben dili ile söyleyin.

Mod Koleji PDR Birimi

Comments are closed.