Digidetoks
Çağımızda en çok gündeme gelen konulardan biri “Çocuklarda Teknoloji Kullanımı”. Bu durum önüne geçemediğimiz “Teknoloji Bağımlılığını” da beraberinde getirmekte. Kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamaması ve bunun üzerine yoksunluk yaşaması olarak tanımlanabilir. Teknoloji bağımlılığının birçok nedeni olmakla birlikte temelde,
- Televizyon kanallarının çeşitliliği, en modern iletişim aracı olan bilgisayar veya tabletlerin her yerde olması,
- Anne ve babaların günlük hayatın akışı içerisinde, çocukları ile verimli ve aktif zaman geçirememesi,
- Çocukların bu konuda nasıl yönetileceğinin bilinememesi,
- Ebeveynlerin bu konuda doğru rol model olamaması,
Bu konuda söylenecek nedenlerden sadece birkaçı. Bunları elbette arttırmak mümkün. Fakat önemli olan böyle bir durumda; nasıl bir yol izleyeceğimiz?
Siz de farkındasınız ki günümüzde teknoloji olmazsa olmazlarımızdan. Bu sebeple çocukların televizyon seyretmesini engellemek ya da tableti/bilgisayarı ellerinden almak çok da gerçekçi bir tutum olmayacaktır. İşte tam da bu noktada yeni bir kavram ortaya çıkıyor.
“Digidetoks”
Yeni yeni hayatımıza giren bu kavram, teknolojinin varlığını yok saymadan, yalnızca yararlı yönlerini temel alarak ve bu bağlamda teknoloji kullanımındaki dengeyi öğretmeyi hedefleyen yeni bir tutum.
Peki bunu çocuklarımıza nasıl öğretiriz? Öğretebilir miyiz?
Evet. Öğretebiliriz, öğretebilirsiniz! Ama nasıl?
- İlk olarak işe yasak koymak yerine, çocuklarımıza doğru rol model olarak başlayabilirsiniz. Haklısınız, çok klişe bir cümle oldu. Ancak ben size soruyorum. Başka bir yolu var mı? Şunu unutmayın, çocuklarınız çok başarılı birer gözlemci. Adeta dedektif. Bu nedenle söylediklerinizden çok yaptıklarınızı gerçekleştiriyorlar. Bu noktada da ebeveynlerin çocukların yanında devamlı olarak telefonu ile ilgilenmesi, ona “bu davranış doğru” düşüncesini aşılıyor. Aman dikkat! Buna karşılık belli zaman dilimlerinde evde herkes teknolojik tüm aletleri, özellikle telefonları belli bir köşeye bırakabilir.
- Diğer yandan anne ve babaların çocukları ile birlikte aynı bilgisayarı kullanmaları da bir yöntem olabilir. Ne dersiniz? Bu şekilde çocuğa otomatik olarak hem zaman kısıtlaması koymuş hem de sorumluluk bilincini de kazandırmış olursunuz. Deneyebilirsiniz, işe yarayacağına eminim!
- En önemlisi ailecek geçirilen verimli zaman. Çok kolay gibi gözüken ancak günlük iş yoğunluğu içerisinde zaman bulamadığınız neredeyse tek şey değil mi? İşe çocuğunuzun ilgi alanını bulmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Legolar mı, hikaye kitapları mı? Puzzle mı? Aslında bu şekilde birçok şeyi de oturtmuş olacaksınız. Etkinlik sırasında çocuğun dikkatini toplayabilmesi, masa başında belli bir süre vakit geçirebilmesi, yapılan çalışmaya göre motor becerilerinin gelişebilmesi vb… Bakıldığında sadece birlikte zaman geçirerek hem bilişsel hem fizyolojik hem de sosyal beceri adına pek çok hedefi gerçekleştiriyoruz.
Bir de bunları yapmadığımızda neler olabileceğine bakalım. Belki bu şekilde durumun ciddiyetini daha kolay kavrayabiliriz. Aşırı teknoloji kullanımı hem fiziksel hem de sosyal alanlarda sorunlara yol açmaktadır. Fiziksel yönden gözlerde yanma, kas ve boyun ağrıları, halsizlik meydana gelirken sosyal açıdan ise akademik alanda yetersizlik, zaman yönetiminin öğrenilememesi, arkadaş ilişkilerinde bozulma ve uyku düzensizliğine kadar giden bir süreç bizi izler.
Bunların yaşanmaması için ise yapılacaklar belli.
- Çocuklarınızı akran grupları içerisinde sosyalleşmesini destek olun. Arkadaşları ile kaliteli zaman geçirebileceği atölye çalışmaları ayarlayın.
- Çocuklarınızı yeteneklerine göre spor dallarına yönlendirin. Bu şekilde grup işbirliği ile neler yapılabileceğini ona gösterin.
- Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.
Mod Koleji PDR Birimi
Bir cevap yazın