Tek Ebeveyn Olmak

pdr-tek ebeveyn olmak

Tek ebeveynlik kavramı günümüz toplumunun gerçeğidir. Bu gerçek boşanma, ayrılma veya eşin ölümü gibi birçok nedenden dolayı başımıza gelebilir. İçerisinde birçok özel neden barındırsada sonuç çoğunlukla aynıdır. Bunlar;

  1. Ev düzeninin tekrardan sağlanması
  2. Maddi kaynakların kısıtlanması
  3. Giderek azalan sosyal hayat
  4. Boşanma ve ayrılma sürecidir.

 

Tek başına ebeveyn olmak zor bir süreç iken bir de buna ev düzeninin tekrardan sağlanması eklenince durum daha da karmaşık bir hal almaktadır. Bu dönemlerde;

  • Mümkünse evinizde kalın. Bu şekilde çocuğunuz bildiği ve alışkın olduğu yerden uzaklaşmayarak iç güvenliğini daha kolay sağlayacaktır.
  • Eğer evden taşınmanız gerekiyorsa çocuğunuzun zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu aşamada öncelikli olarak tutarlı davranmak gerektiğini bilin.

 

Tek ebeveynlerin karşılaştığı bir diğer güçlük ise maddi zorluklardır. Bir anda çift kişilik yaşamdan tek başına bir hayata geçmek hayat standartlarının düşmesine neden olmaktadır. Bu aşamada,

  • Devletin size sunduğu tüm destekleri araştırın ve bu destekleri aldığınıza emin olun. Bu ücretler çok fazla olmasa da sizi bir süreliğine rahatlatacaktır.
  • Artan okul ücretleri ile zorlanan ebeveyn, bu süreçte anneanne/babaanne ve dededen yardım almaktan çekinmemelidir.

 

Ele alınabilecek diğer konu ise azalan sosyal hayattır. Boşanma süreciyle birlikte bütçenin kısıtlanması ve çocuğunuzun sorumluluklarının artması ebeveynlerin sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu süreçte;

  • Kalabalık bir arkadaş grubuna ihtiyacınız olmadığını hatırlayın. Sizin yanınızda ve destekçiniz olacak birkaç kişinin size yeteceğini bilin.
  • Çocuğunuzun arkadaş çevresi ile iletişime geçmeye çalışın. Bu şekilde hem siz veliler ile hem de çocuğunuz arkadaşlarıyla kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

 

En önemli aşama ise ayrılma/boşanma sürecidir. Bu aşamada;

  •  Değişimi kabul edin. Bu değişim sürecini minimum düzeyde geçirebilmek adına rutinlerinizi bozmayın.
  • Çocuğunuzun yaşına uygun olarak durumu ona açıklayın.
  • Vasisi olmayan anne/baba ile olan iletişim desteklenmelidir. Çocuklar ebeveynlerini ne zaman ve hangi aralıklar ile göreceğini bilmelidir.

 

Peki çocuklar bu süreci nasıl geçiriyor?
Ayrılma süreciyle birlikte çocuklar duygularını ve düşüncelerini farklı şekillerde ifade etmektedir. Güvensizlik yaşanması, becerilerin gerilemesi, uyku düzeninde bozulmalar ve en önemlisi davranış problemlerinin ortaya çıkması en başta görülen sonuçlardandır.

  1. Güvensizlik: Ayrılık süreçlerinin çocuk üzerinde oluşturduğu en belirgin gösterge güvensizliktir. Bu durum çocuğun, vasisi olan ebeveyn ile fazla teması ve o kişiyi güvenli bölgesine almak istemesi ile sonlanır. Bu aşamada ebeveynler, anne/baba saatlerini çocuk bazlı ve oyun merkezli olarak geçirmelilerdir.
  2. Becerilerin gerilemesi: Küçük yaş gruplarında tuvalet eğitimi, uyku düzeni veya daha büyük yaş gruplarında akademik başarı gibi öğrenilebilen davranışlar zor süreçlerde başa sarabilir. Bu durumda telaş yapmanıza gerek yok. Bu öğretilebilinen ve öğrenilebilinen bir davranıştır. Merak etmeyin rutinlerinizi oturttuğunuzda bu beceriler tekrardan kazanılacaktır.
  3. Davranışlar: Bu gibi zor süreçlerde görülen diğer bir durum da davranış problemleridir. Çocuklar yaşadıkları duruma karşı kızgın ya da kırgın olabilmektedirler. Siz bu durumu onlara yansıtmak istemeseniz bile onlar havadaki enerjiyi ve gerilimi hissederler. Tam olarak kendilerini ifade edemediklerinden dolayı ise duygularını davranışları ile yansıtmaktadırlar. Temelde yapılması gereken tek şey olumlu davranmaktır. Unutmayın ki çocukların en çok ilişki kurmaya ve kucaklaşmaya ihtiyacı vardır.

Mod Koleji PDR Birimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir