Kardeş Kıskançlığı ile Baş Etme Yolları
Kardeş kıskançlığı, anne ve babanın başka bir çocukla paylaşılamamasından kaynaklanan üzüntü, öfke ve ebeveynlerin suçlu hissetmesine neden olan duyguların tümüdür. Bu konuyu minimum seviyeye indirebilmek için ise bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar:
- Yeni kardeş fikrine doğru şekilde giriş yapmak,
- Doğum sonrası evdeki düzeni oturtmak,
- Kardeşin gelmesiyle değişen davranışları anlamak.
Yeni kardeş fikrine doğru şekilde giriş yapmak:
Hamilelik süreci boyunca çocuğunuzla yeni kardeşi hakkında konuşmaya çalışmalısınız. Konuya onun bebekliğinden girebilir, bebeklik fotoğraflarını gösterebilir sonrasında ise birkaç ay sonra evde değişecek düzenden bahsedebilirsiniz.
Öte yandan evde yapılan diğer hazırlıklara çocuğunuzu da dahil etmelisiniz. Örneğin: kardeşi için bir oyuncak seçmesi iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde kendini önemli hissetmesini sağlayarak, farkında da olmadan büyüdüğünü anlamasını sağlamış olacaksınız.
Diğer bir taraftan ise anne doğum esnasındayken, çocuğun kimin yanında kalacağıdır. Bu aşamada çocuk, kendisini iyi tanıyan, güvende hissettiği bir kişinin yanında kalmalıdır.
En kritik nokta ise yakın çevrenizin yenidoğana olan ilgisidir. Bebeği görmeye gelecek olan ziyaretçilerinize gelmeden önce, ilk olarak çocuğa bakmaları ve onu fark etmeleri konusunda hatırlatma yapmalısınız.
Doğum sonrası evdeki düzeni oturtmak:
İlk baştan başlayarak çocuğun kardeşini tanımasını sağlamalısınız. Sizin kontrolünüzde bebeğin yanaklarını okşamasını, parmaklarını sevmesini destekleyebilirsiniz.
Anneler ilk günlerde, aşırı koruyucu davranışlar sergileyebilmektedir. Bu çok normaldir. Fakat bu durum iki kardeş arasındaki ilişkiyi olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bebeğin aşırıya kaçmadan korunması ve sevilmesi gerekmektedir.
Yeni doğan birkaç aylık olunca ise çocuğunuzun daha bağımsız olarak iletişime geçmesine destek verin. Bu aşamada kardeşler birbiri ile oynarken uzaktan onları takip edin ve aranıza bir miktar mesafe koyun. Yapması zor, fakat deneyin!
Her iki çocuğunuza da dengeli şekilde ilgi gösterin. Örneğin, yenidoğanı beslerken ya da altını alırken çocuğunuzu bu duruma dahil edin. Onunla konuşun veya aynı anda onunla oyun oynayın.
Kardeşin gelmesiyle değişen davranışları anlamak:
Bazen konuya doğru giriş yapmak yeterli olmamaktadır. Yenidoğanın eve gelmesinden itibaren çocuğunuzun davranışlarında geriye gitme ya da bebeksi hareketler görülebilinir. Bunlar aradaki yaş farkına göre değişmekle beraber yakın yaşlarda; yeniden emmeye başlama, tüm gün kucakta taşınmak isteme veya çocukların tekrardan altını ıslatmaya başlaması şeklindedir. Bunun nedeni ise çocuklarınızın rol model alarak öğrenmesidir. Nasıl çocuklar anne ve babasının olumlu ya da olumsuz davranışlarını model alarak öğreniyorsa, ilgiyi üzerine çekmeyi başaran kardeşininde davranışlarını model alabilmektedir. Bunun tek çözümü ise, çocuğunuzda görmek istediğiniz doğru davranışlara odaklanarak teşvik etmek ve görmek istemediğiniz davranışları görmezden gelmektir.
Yapılması gereken ise ebeveynler tarafından “kardeşlik” kavramına olumlu yanlardan bakabilmektir. Bunlar:
Her zaman bir oyun arkadaşı olması,
Okul oryantasyonu sürecinde, arkadaşları ile daha iyi başa çıkabilmesi,
Birlikte oynayacakları oyunlar ile dil gelişiminin çok daha hızlı ilerlemesi,
Paylaşmayı çok daha erken yaşta öğrenmesi gibi sıralanabilir.
Ve unutmayın, kardeşler arası kıskançlığı önlemenin geçerli tek çözüm çözüm yolu sadece bir çocuğa sahip olmaktır. Bu nedenle çocuklar arası tartışmaları önlemenin alternatif yollarını bulmak daha gerçekçi bir çözümdür.
Mod Koleji PDR Birimi