İki Dilli Çocuklar Yetiştirmek
İki dillilik olarak bilinen bilingualism kavramı, iki farklı dilde iletişim kurabilme yetisi manasına gelmektedir. Bu çocuklar doğdukları andan başlayarak iki farklı dilin konuşulduğu bir ortamda yetişmektedir. Kısacası doğal ortamlarında fazlasıyla ikinci dile maruz kalmaktadır.
Fakat son zamanlarda ailelerin bu konuda endişeli oldukları gözlemlenmektedir. Bunun nedeni olarak ise çocuklarının iki dili öğrenmede zorluk yaşamaları ve dolayısıyla dil gelişimi açısından gecikme yaşayacaklarının düşünülmesidir. Yapılan son araştırmalar ise bu görüşün aksini göstermektedir. Onlara göre çocukların iki dil öğrenimi gelişim sürecini pozitif yönde etkilemektedir. Hem gündelik hem de bilişsel alandaki çalışmalarında bu çocukların daha pratik oldukları gözlemlenmektedir. Bu çocuklar,
- Planlama, muhakeme etme, var olan sorunu çözümleme gibi birtakım bilişsel işlevleri daha hızlı çözümlemektedir.
- İki dilli çocukların sosyal ilişkilerinde daha sağlıklı yol izlediği, bu nedenle de benmerkezci olmaya daha az eğilimli oldukları belirtilmektedir.
- Farklı bir kültürün dilini öğrenmeleri sebebiyle olaylara farklı açılardan bakmayı, farklı inanç ve düşüncelere karşı daha duyarlı, hassas oldukları bilinmektedir.
- Fizyolojik açıdan bakıldığında ise yapılan araştırmalar beyin yapısını oluşturan nöronları korumakla görevli olan miyelin kılıflarının iki dilli çocuklarda daha kalın olduğunu bulmuştur. Bu durumun nöronlar arası bilgi aktarımını hızlandırdığı belirtilmiştir.
- Ayrıca iş bulma ve kariyer hedefleri açısından daha fazla avantaja sahip oldukları da bilinmektedir.
Peki hangi durumlarda ikinci dil öğretilmemelidir?
Eğer çocuğunuz,
- Belirli bir yaşa geldikten sonra hala basit cümleler kuramıyorsa,
- Yönergeleri algılamakta güçlük çekiyorsa,
- Bilişsel, işitsel, gelişimsel geriliği ya da disleksi gibi özel bir durumu varsa amaç tek dil eğitimi vermek olmalıdır.
Peki iki dilli çocuk yetiştirmek için neler yapılmalıdır?
- Her iki dili dengeli kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuz ile birlikte her iki dil için aynı oranda okuma, yazma ve dinleme çalışmaları planlayın. Bu çalışmaları belirli bir rutine oturtun.
- Eşiniz ile birlikte görev paylaşımı yapın! Sizin bir dili, eşinizin diğer bir dili konuşması, öğretmesi hem sizler için kolaylık olacak hem de çocuğunuzda kafa karışıklığı olmasını engelleyecektir.
- Dili öğrenmeyi keyifli hale getirin. Şarkılar, oyunlar, aktiviteler bunun için en ideal yöntemlerdendir. Bu konuda araştırmalar yapın. Çocuklarınıza da sorumluluklar vereceğiniz faaliyetler bulun.
- Çocuğunuz iletişim çabası içerisinde girdiğinde takdir edin. Teşvik ve takdir genellikle en etkili öğrenme süreci elemanlarıdır. Bu nedenle bunu sadece dil öğreniminde değil, doğru yapılan davranıştan sonra uygulamayı unutmayın!
- Çocuğunuza ikinci dil ile ilgili olarak hikayeler, masallar okuyun. Bu şekilde hayal gücünün de zenginleşmesine destek olun.
- Ancak en önemlisi yapılması gereken tüm bu çalışmaların düzenli bir şekilde uygulaması. Bir yerden başlayın ve aksatmadan devam etmeye çalışın.
Mod Koleji PDR Birimi
Bir cevap yazın