Oyun, çocukların fiziksel, sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimine yarar sağlayan, çocuğun toplumsal adaptasyonu ve psikolojik olgunluğunu geliştirmek amacıyla kendine ait kuralları olan sosyal bir grup etkinliğidir.
Oyun, çocukların fiziksel, sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimine yarar sağlayan, çocuğun toplumsal adaptasyonu ve psikolojik olgunluğunu geliştirmek amacıyla kendine ait kuralları olan sosyal bir grup etkinliğidir.
Oyun, çocukların fiziksel, sosyal-duygusal ve bilişsel gelişimine yarar sağlayan, çocuğun toplumsal adaptasyonu ve psikolojik olgunluğunu geliştirmek amacıyla kendine ait kuralları olan sosyal bir grup etkinliğidir. Ayrıca oyun, çocuğun isteklerini anlatmasını sağlayan ve çocuğu sosyal yaşama hazırlayan en etkili araçlardan biridir.
Oyunlar, çocuğun gelişiminde, değişiminde, eğitiminde ve kişilik oluşumunda kritik önem taşımaktadır. Çocukların sosyal-duygusal ve bilişsel becerilerini geliştirerek, toplumsal ve kültürel açıdan da pek çok değerin pekişmesini sağlamaktadır. Çocukların eğitiminde en önemli role sahip olan oyunlar, çocuk için gerekli olan davranışı, bilgiyi ve becerileri içinde barındırarak farkında olmadan öğrenim sağlar. Aynı zamanda, akran ilişkileri, paylaşma, yardımlaşma, bilgi edinme, alışkanlık kazanma, yaşamdaki toplumsal rolleri anlama gibi durumları, çocuk oyun içinde edinir ve pekiştirme fırsatı yakalar.
Oyunların çocuk gelişiminde birçok yararı vardır. Bunlar:
Fiziksel Etkisi: Oyun içerisinde, çocuklar sürekli olarak fiziksel bir etkinlik halindedir. Özellikle bahçe ve park gibi dış mekan oyunlarında koşmak, zıplamak, tırmanmak (büyük kas becerileri) gibi hareketler çocuğun solunum, dolaşım ve sindirim sistemi gibi fizyolojik sağlığını da olumlu etkilemektedir. Açık havada oynanan oyunlar sayesinde çocuklar D vitaminini yeterli düzeyde almaktadır. Aynı şekilde dışarıda oynanan top oyunları ve buna benzer etkinlikler çocuğa kuvvetini doğru alanlarda kullanmasını ve vücut koordinasyonu geliştirmesini öğretmektedir.
Sosyal ve Duygusal Etkisi: Çocuklar, yaşadığı toplumsal çevredeki sorumlulukları oyun içinde deneyimleyerek öğrenirler. Bu şekilde aile bireyleri arasındaki rolleri, aile büyüklerine ve akranlarına yönelik davranışları oyun yoluyla içselleştirebilirler. Şu şekilde düşünelim. Her oyunun kendine has kuralları vardır. Bu kurallara uymayanlar, oyunun dışında kalarak diğer çocuklar tarafından tepkiyle karşılanabilir. Aslında bu noktada oyun çocuğa kurallara uymayı öğretmektedir. Bu şekilde çocuklar oyun içerisinde başkalarının haklarına saygı göstermeyi ve kaybetmeyi öğrenmek durumunda kalmaktadır. Aksi halde başkalarına saygı duymayı, kaybetmenin ne anlama geldiğini öğrenmekte zorluk yaşayan çocuklar yetişmektedir. Aynı zamanda çocuk bu öğrendikleri ile kendi kişiliğini de şekillendirmektedir. Oyunun kurallarına göre oynanması çocuğa özgürlük anlayışını da yaşatmaktadır.
Bilişsel Etkisi: Çocuk, oyun esnasında devamlı olarak zihinsel faaliyet içerisindedir. Bunun sebebi, çocuğun düşünme, algılama, kavrama gibi bilişsel açıdan soyut becerileri oyun içerisinde yaşama şansı bulması ve somuta dönüştürebilmesidir. Yeni bilgiler öğrenen çocuğun, gerçek yaşamda bu bilgiyi deneyimleyerek karşılaştırması çocuğun algılama, yorumlama, değerlendirme ve karar verme gibi ön beynin bilişsel becerilerinin gelişmesini sağlamaktadır.
Bazı ebeveynler, oyunu çocuğun yalnızca boş vakitleri değerlendirmesi gereken bir zaman dilimi olarak görmektedir. Fakat oyun, çocuklar için kritik önem taşıyan bir eğitim aracıdır. Oyun sayesinde çocuğun hayal gücü, yaratıcılığı, akran ilişkileri, değer anlayışı olumlu anlamda gelişmektedir. Çocuğa zorlukla öğretilen birçok kural ve sınır, oyun sırasında kolaylıkla geliştirilmektedir.
Bu sebeple ebeveynlerin bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Özel Mod Bodrum
PDR Birimi
© 2025 All rights reserved
Bir yanıt yazın